Znakowanie żywności
Znakowanie żywności stanowi jedną z największych trudności dla przedsiębiorców branży rolno-spożywczej. Według danych IJHARS ponad 20% środków spożywczych jest błędnie oznakowanych. Błędne lub wprowadzające w błąd oznakowanie może mieć wpływ na decyzje konsumentów. Dla przedsiębiorcy stanowi natomiast znaczne ryzyko, którego podjęcie może mieć istotne konsekwencje natury prawnej, jak i gospodarczej. Jesteśmy kancelarią prawną, uwzględniamy w naszych analizach nie tylko literalne brzmienie przepisu, ale przede wszystkim praktykę jego stosowania przez organy urzędowej kontroli żywności, orzecznictwo sądów krajowych oraz unijnych, stanowisko doktryny prawniczej, którą poprzez naszą pracę naukową wspieramy. Dzięki interdyscyplinarnej współpracy z technologami żywności oraz biotechnologami rozumiemy problemy pozaprawne. Pozwala to na formułowanie zrozumiałych i czytelnych dla konsumentów etykiet, gwarantując ich prawidłowość na wielu płaszczyznach.
Dokonujemy analiz etykiet produktów kierowanych do obrotu w Polsce, na rynki krajów UE (w szczególności na rynek niemiecki) oraz wybranych krajów spoza UE.
Nasza pomoc obejmuje w szczególności:
- analizę i ocenę oznakowań żywności,
- wsparcie w formułowaniu etykiet,
- pomoc w redagowaniu wszystkich elementów oznakowań,
- opiniowanie treści oznakowań,
- wsparcie w tworzeniu i analizę prawną etykiet, ulotek, reklam, haseł marketingowych, grafik, rysunków,
- pomoc w odpowiednim nazewnictwie żywności,
- wsparcie w tworzeniu wykazu składników,
- pomoc w prawidłowej deklaracji obecności alergenów i kontaminacji krzyżowej,
- pomoc w formułowaniu pozostałych obowiązkowych elementów oznakowań,
- analizę opisów marketingowych.