Urzędowa kontrola żywności

Na przedsiębiorcach sektora rolno-spożywczego spoczywa wiele szczególnych obowiązków służących zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności. Dotyczą one wymogów higieniczno-sanitarnych, znakowania żywności oraz maksymalnych poziomów substancji obcych w żywności. Spełnienie niektórych weryfikowane jest przed podjęciem działalności gospodarczej w trybie zatwierdzenia i rejestracji zakładów. Kontrolowane są one również w trakcie jej prowadzenia. Mimo że urzędowa kontrola żywności wpisana jest w produkcję, wytwarzanie i obrót żywnością, to jednak obowiązkowe kontrole za każdym razem stanowią źródło niepotrzebnych wątpliwości, ryzyk i problemów.

Nasza pomoc obejmuje w szczególności:

  • wsparcie w zakresie spełnienia wymogów prawa żywnościowego przed rozpoczęciem działalności gospodarczej,
  • wsparcie w zakresie spełnienia wymogów prawa żywnościowego w prowadzonej działalności gospodarczej,
  • analizy i opinie prawne,
  • reprezentowanie interesów klientów przed organami urzędowej kontroli żywności, w szczególności Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcji Handlowej, Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów,
  • zastępstwo procesowe,
  • doradztwo i wsparcie w ramach postępowań administracyjnych,
  • przygotowywanie pism w ramach prowadzonych postępowań administracyjnych, m.in. odwołań od decyzji, zażaleń na postanowienia, wniosków, uwag, zastrzeżeń, stanowisk strony, skarg do WSA, skarg kasacyjnych do NSA
« POWRÓT