Ochrona konkurencji
i innowacji

Wprowadzanie innowacji na rynek rolno-spożywczy stanowi szczególny przedmiot naszego zainteresowania. Jesteśmy autorami szeregu publikacji o tej tematyce, w tym pierwszej na polskim rynku książki o prawnych aspektach wprowadzania nowej żywności na rynek unijny. Doradzamy i udzielamy wsparcia we wprowadzaniu do obrotu każdej żywności, także tej, która nie była dotychczas spożywana w UE, np. nasiona chia, suszony miąższ owoców baobabu, środków spożywczych wytworzonych przy zastosowaniu innowacji chemicznych i nowych procesów wytwórczych.

Branża rolno-spożywcza wykazuje wiele swoistości i odrębności w porównaniu do innych gałęzi gospodarki. Skuteczna ochrona innowacji rolno-spożywczych wymaga nie tylko specjalnego podejścia, ale także znajomości i stosowania szczególnych regulacji.

Rozwój rynku, jak i zwiększenie jego innowacyjności wiąże się ze wzrostem ilości czynów nieuczciwej konkurencji wśród przedsiębiorców na rynku spożywczym. Wspieramy przedsiębiorców w ich rozwoju, zapewniając ochronę innowacyjności oraz przeciwdziałając czynom nieuczciwej konkurencji.

Nasza pomoc obejmuje w szczególności:

  • doradztwo w zakresie kwalifikacji żywności,
  • doradztwo w zakresie wymogów dla szczególnych rodzajów żywności,
  • wsparcie we wprowadzaniu innowacji do obrotu,
  • wsparcie w przedmiocie ochrony innowacji,
  • przeciwdziałanie czynom nieuczciwej konkurencji, w szczególności: naśladownictwa produktów, nieuczciwej reklamy, wprowadzającego w błąd oznakowania produktów, naruszenia tajemnicy przedsiębiorstwa, analiza legalności praktyk i zachowań przedsiębiorców,
  • negocjacje, reprezentowanie Państwa interesów w postępowaniach przedsądowych, sądowych, administracyjnych i sądowoadministracyjnych,
« POWRÓT