ŁUKASZ M. SOKOŁOWSKI
RADCA PRAWNY
DOKTOR NAUK PRAWNYCH
lukasz.sokolowski@food-legal.pl
Radca prawny. Ukończył aplikację radcowską przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Poznaniu. Pomoc prawną świadczy od 2009 r. Doświadczenie zdobywał w polskich i niemieckich kancelariach oraz działach prawnych spółek prawa handlowego. W pracy zawodowej zajmuje się obsługą podmiotów działających na rynku spożywczym, przede wszystkim w zakresie zapewniania bezpieczeństwa i jakości żywności, jej znakowania oraz wprowadzania do obrotu.
Doktor nauk prawnych. Obronił z wyróżnieniem rozprawę doktorską pt. „Prawne aspekty wprowadzania nowej żywności na rynek unijny”, za którą uzyskał nagrodę I stopnia w II ogólnopolskim Konkursie im. Profesora Andrzeja Stelmachowskiego na najlepsze prace naukowe. Zrealizował dwa projekty badawcze, będąc kierownikiem grantów: „Prawne aspekty stosowania innowacyjnych metod produkcji żywności” (2014-2016) oraz „Bezpieczeństwo i obrót żywnością w prawie unijnym, niemieckim i polskim” (2016-2017). Wielokrotny stypendysta na WPiA UAM. Opiekun Koła Naukowego PRO NATURA.
Adiunkt. Nauczyciel akademicki na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wykładowca m.in. prawa żywnościowego, prawa rolnego, obrotu nieruchomościami rolnymi. Współprowadził międzynarodowy kurs prawa żywnościowego „Global Food Law and Quality” na Università degli Studi della Tuscia w Viterbo, Włochy.
Specjalista w zakresie prawa żywnościowego i prawa rolnego. Absolwent zagranicznych kursów prawa żywnościowego, m.in. Lebensmittelrechtsakademie na Philipps-Universität w Marburgu, Niemcy oraz „Global Food Law and Quality” na Università degli Studi della Tuscia w Viterbo, Włochy. Członek Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów. Członek wielkopolskiej Grupy Interesariuszy międzynarodowego projektu EcoWaste4Food, finansowanego z Funduszy Europejskich w ramach Programu Interreg Europa.
Publikacje, konferencje, szkolenia. Autor licznych publikacji z zakresu prawa rolnego i żywnościowego w polskich i zagranicznych (m.in. niemieckich, włoskich, francuskich) czasopismach branżowych i naukowych. Autor pierwszej w Polsce monografii prawniczej na temat żywności innowacyjnej. Prelegent podczas krajowych i zagranicznych konferencji i szkoleń z zakresu prawa żywnościowego, rolnego i ochrony środowiska.