Przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności
Każdego roku w UE marnuje się ok. 88 mln ton żywności a w samej Polsce ok. 9 mln ton. Wielki udział w tym ma przetwórstwo żywności (blisko 20%), usługi żywnościowe i catering (ponad 10%), rolnictwo (ok 10%) oraz handel detaliczny (5%). Marnotrawienie żywności to nie tylko ogromny problem społeczny, którego przyczyną w UE wydaje się niewłaściwa redystrybucja dóbr konsumpcyjnych. Dla przedsiębiorców to również wymierna strata ekonomiczna. Żywność, której nie można wprowadzić do obrotu z uwagi na jej właściwości, odpady produkcyjne oraz odpady żywnościowe, w tym przeterminowane produkty to towary o określonej wartości ekonomicznej. Ich zagospodarowanie pozwoli nie tylko ograniczyć straty, ale i generować dodatkowe zyski, jednocześnie przyjmując na siebie zobowiązania wynikające ze społecznej odpowiedzialności biznesu. Służąc wsparciem na etapie tworzenia prawa, oferujemy pomoc przy wdrażaniu obowiązków wynikających ze szczególnych regulacji prawnych. Aktywnie włączamy się w działania służące przeciwdziałaniu marnotrawienia żywności, m.in. przynależąc do wielkopolskiej Grupy Interesariuszy międzynarodowego projektu EcoWaste4Food finansowanego z Funduszy Europejskich w ramach Programu Interreg Europa.
Nasza pomoc obejmuje w szczególności:
- wsparcie w opracowywaniu i wdrażaniu wewnętrznych strategii przedsiębiorstw,
- wsparcie w pozyskiwaniu środków na przeciwdziałanie marnotrawienia żywności,
- opinie i analizy prawne w zakresie możliwości i legalności podejmowania działań służących ograniczeniu marnotrawieniu żywności,
- pomoc we wdrażaniu w przedsiębiorstwie obowiązków wynikających z regulacji służących przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności.